WT100

Scrum v oddělení marketingu aneb trnitá cesta ke zdravému týmu

Scrum jako agilní metodiku začali nejprve používat naši kolegové z vývojového oddělení. My na marketingu jsme se mu nějakou dobu bránili a namítali jsme, že u nás žádná taková změna není na místě (nutno říci, že to nám fakt jde). Nakonec si ale scrum našel cestu i do našeho týmu.

A teď jsme za to samozřejmě rádi, protože scrum nám mimo jiné pomáhá s plánováním práce, usnadňuje nám komunikaci s kolegy i klienty a také díky němu efektivněji zvládáme časový pres (respektive ho včas odhalíme a eliminujeme na minimum).

Přečtěte si, jak jsme scrum zvládli implementovat a jak z něj náš tým těží.

scrum-1 copy

Plánujeme čas

A to nejen sami sobě, ale i kolegům. Náš marketingový tým je momentálně složený z 11 lidí a šest z nich zastává roli projektového manažera neboli "vedoucího projektů". No a tito naši vedoucí "odevzdávají" každý měsíc svým klientům v rámci smluvní spolupráce širokou škálu marketingových služeb, které realizují jednotliví specialisté (specialista na sociální sítě, grafik, PPC specialista, copywriter, SEO specialista apod.).

Bez čeho se neobejdeme?

Sprinty

Pracujeme v týdenních sprintech a odbavujeme pouze takové úkoly, které jsou přesně definované a konkretizované.

Plánovací schůzky (daily scrum)

Probíhají každé ráno a účastní se jich všichni členové týmu. Máme tak perfektní přehled, co se v daný den bude dělat, v jakém stavu jsou úkoly pro naše klienty, co se pozdrželo a případně proč.

Backlog

Zásobník prací na další týden a jeho úpravy neboli "česání", jak říkáme my, je jeden z nástrojů, díky kterým se jen minimálně dostáváme do časového presu.

Funguje to takto:

  1. Vždy do pátku do 13:00 musí mít každý člen našeho týmu naplánované činnosti pro sebe i pro specialisty na další týden.

  2. V rámci "česání backlogu" je potom vedoucí týmu spolu se scrum masterem zkontrolují, případně poupraví a v některých případech odloží na následující sprint.

  3. Na další týden má tak každý z nás naplánované přesně  takové množství činností, které odpovídá jeho časovému fondu a časové rezervě pro řešení adhoc úkolů(cca 20 %).

scrum3 copy

Děláme pravidelné retrospektivy

Každý čtvrtek se scházíme a společně probíráme, co se povedlo a co ne. Úplně správně bychom v rámci retrospektiv měli hodnotit předchozí sprint, ale my tuto poradu využíváme i pro osvětu v týmu (novinky, návody, občas i oddychové týmové hry a aktivity). Větší zhodnocení typu "co děláme dobře" a "čeho chceme nechat" děláváme kvartálně.

Máme svého scrum mastera

Scrum master týmu je jakýsi psycholog a organizátor. Podle odborných příruček jde o facilitátora a kouče, který:

  • odstraňuje překážky ve svém týmu
  • pomáhá nastavit iterace tak, aby byly užitečné, a tím pomáhá maximalizovat hodnotu vytvořenou týmem
  • pomáhá svému týmu plánovat práci
  • koordinuje jednotlivé činnosti a zajišťuje, aby byly dílčí kroky úspěšně dokončeny

Informace ze zákulisí: Ustát roli scrum mastera v XARTím marketingovém oddělení je s ohledem na velmi silné individuality v tomto týmu docela výzva! ;)

Kdopak by se scrumu bál

I přesto, že scrum vyžaduje určitou míru disciplíny a adaptace, jeho přínosy pro náš tým jsou už teď viditelné. Zatím sice nemáme konkrétní recept, jak na to, jak to "správně" dělat, postupně ale hledáme cesty a vylepšujeme svůj scrum tak, aby nám vyhovoval a aby měl pro náš tým co největší přínos.

Závěrem tedy můžeme říci, že scrumu se skutečně není třeba bát - stačí podniknout první malé kroky a vtáhne vás to. Postupně potom budete, tak jako my, začleňovat další a další dílky ze scrum skládačky, až to jednoho dne do sebe všechno zapadne.

Tak ať se daří!

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru